Saunagebruik

De sauna is een uitstekende manier om te ontspannen en op te warmen tijdens het koude seizoen. Een van de vele gezondheidsvoordelen is dat de sauna pijn kan verlichten, atletische prestaties kan verbeteren, tijdelijk verkoudheidssymptomen kan verlichten en stress kan verminderen. Wel is het belangrijk om de sauna met mate te gebruiken.

Vermijd sauna’s als u medische aandoeningen met een hoog risico heeft. Sauna’s worden voor de meeste gebruikers als veilig (niet-gevaarlijk) beschouwd, maar sommige mensen moeten extra voorzorgsmaatregelen nemen. Als u medicijnen gebruikt of een medische aandoening heeft, zelfs als u zwanger bent of probeert zwanger te worden, raadpleeg dan altijd uw arts. Sommige ziekten, zoals verkoudheid, kunnen baat hebben bij een kort bezoek. Anderen kunnen erger worden. U moet het gebruik van de sauna zeker vermijden als u een hoge bloeddruk of een hartaandoening heeft.

In een stoombad (ook wel Russisch genoemd) bereikt de temperatuur 70 ° C en bereikt de luchtvochtigheid 80-100%. Voordat u naar de saunaruimte gaat, moet u een douche nemen en de eerste 10-15 minuten in de sauna blijven. Het wordt aanbevolen om 2-3 keer naar de sauna te gaan. Voordat je weer naar de sauna gaat, is het goed om af te koelen om stress voor het hart te voorkomen. Lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid mogen mensen niet frustreren, maar ze zijn aangenaam verwarmend en ontspannend.

Het gebruik van een gematigde temperatuur rond de 70° is niet alleen gunstig voor uw gezondheid, maar ook voor uw sauna, wat belangrijk is als u de levensduur wilt verlengen. Hoge luchtvochtigheid en gematigde temperatuur voorkomen dat het hout splijt, gaten in de muren en harslekkage, wat kan optreden bij extreem hoge temperaturen. Om een ​​hoge luchtvochtigheid te genereren, moet u saunabanken en muren afspuiten voordat u de verwarming/oven aanzet. Hierdoor kan het hout niet uitdrogen en wordt beweging in de muren voorkomen, wat door zijn natuurlijke oorsprong in extreme omstandigheden kan lijken. Daarom, we raden aan om de sauna voor gebruik water te geven en bij gematigde temperaturen onder 80°C te blijven en zo te genieten van de gezonde badsensaties. Bovendien zeggen specialisten dat de beste gezondheidseffecten kunnen worden bereikt door de sauna 4-7 keer per week te gebruiken bij een lagere temperatuur van minder dan 80°C, ongeveer 20 minuten per keer.

RICHTLIJNEN VOOR HET GEBRUIK VAN DE SAUNA

Het is belangrijk om elke keer dat u de sauna gebruikt bepaalde veiligheidsregels en gezondheidsrichtlijnen voor de sauna te volgen.

 1. Draag nooit sieraden in een sauna en zorg ervoor dat uw badpak geen afslankpanelen of metalen onderdelen bevat. Het metaal kan opwarmen en mogelijk de huid verbranden.
 2. Draag nooit crèmes of lotions. Ze zullen niet alleen op je zweet lopen en olievlekken maken, maar ze zullen ook je poriën verstoppen en voorkomen dat je huid ademt en zweet.
 3. Neem een ​​schone katoenen handdoek mee om op te zitten. Dit zal u helpen schoon te blijven en de banken te beschermen tegen lichaamsoliën.
 4. Bescherm je haar met een handdoek of tulband, ongeacht de lengte. Intense hitte kan de haarschachten uitdrogen.
 5. Eet niet voordat u naar de sauna gaat, omdat u dan misselijk kunt worden.
 6. Eet nooit in de sauna en drink nooit alcoholische dranken. Het drinken van alcohol kan de bloeddruk verlagen en duizeligheid veroorzaken.
 7. Wees zeer voorzichtig bij het verplaatsen in de sauna, banken en vloeren kunnen glad zijn.
 8. Gooi nooit water op de stenen als er mensen in de buurt van de kachel zijn, omdat de hete stoom de huid kan verbranden.
 9. Na het verlaten van de sauna is de lucht koeler, ga in een zwembad of een koude douche om af te koelen.
 10. Wissel af tussen warm en koud om het meeste uit een sauna-ervaring te halen.
 11. Om uitdroging te voorkomen, drink na het verlaten van de sauna veel koud water tussen 2 en 4 glazen.
 12. Ga verder met douchen, maar vermijd zeep. Begin met heet water te gebruiken. Zodra het zweet is verdwenen, verlaagt u de temperatuur totdat u zich aangenaam koel voelt. Dit helpt je lichaam af te koelen.
 13. Als je toch zeep moet gebruiken, kies dan voor natuurlijke, milde zeep. Na de sauna gaan je poriën open en harde zeep kan de huid irriteren.
 14. Hydrateer je huid na gebruik van de sauna. Je huid kan snel droog worden.
 15. Blijf op de gematigde temperaturen van rond de 70°C en bereik de beste gezondheidseffecten.
 16. Blijf niet langer dan 15-20 minuten in een sauna. Het is oké om vroeg weg te gaan als je je ongemakkelijk begint te voelen. Het menselijk lichaam is niet gemaakt om langdurig zulke hoge temperaturen te weerstaan.
 17. Verlaat de sauna onmiddellijk als u zich duizelig of misselijk begint te voelen.
 18. Laat kinderen of gehandicapten niet zonder toezicht in de sauna. De sauna is ten strengste verboden voor baby’s en wordt niet aanbevolen voor jonge kinderen.
 19. Laat de sauna niet onbeheerd achter als u hout verbrandt in een kachel.
 20. Hang geen kleding te drogen in de sauna, dit kan brandgevaar opleveren.
 21. Rust ten minste tien minuten nadat u uit een sauna bent gekomen. Begin niet met sporten. Zoek in plaats daarvan een koele plek waar je kunt zitten of liggen. Dit geeft je lichaam wat tijd om te herstellen en je hartslag te vertragen.

Richtlijnen voor saunaonderhoud.

SAUNA REINIGING

Goed saunaonderhoud houdt de omgeving schoon, voorkomt de groei van bacteriën en schimmels en zorgt ervoor dat je elke keer dat je het gebruikt een geweldige ervaring krijgt.

Houd uw sauna schoon en voorkom de opbouw en verspreiding van bacteriën. Was uw voeten voordat u de sauna ingaat. Aangezien je saunaroutine kan bestaan ​​uit het springen in het meer, zorg er in ruil daarvoor voor dat je geen onnodig afval meeneemt.

Schrob banken, wanden en rugleuningen na gebruik. Als u een persoonlijke sauna heeft en deze regelmatig gebruikt, wilt u deze een keer per week schoonmaken met een natuurlijk schoonmaakmiddel, zoals azijn. Gebruik nooit iets met chemicaliën. Dit is wat u moet doen:

 • Stofzuig de sauna om stof, haar en dode huidcellen te verwijderen.
 • Dompel een handborstel in een emmer water en schrob alle gebieden schoon. Om de sauna te ontsmetten, veegt u de banken en rugleuning af met verdunde witte azijn.
 • Gebruik zuiveringszout op hardnekkige vlekken, zoals oliebasis.
 • Spoel het hout af met schoon water als je klaar bent.
 • Als de vlekken bijzonder moeilijk te verwijderen zijn, gebruik dan licht schuurpapier en schuur dat deel van het hout.

Zorg er ook voor dat u elke keer na gebruik van de sauna de houtas in de oven opruimt. Maak hem nooit schoon als hij nog heet is, laat hem eerst afkoelen.

SAUNA VENTILATIE

Ventileer de sauna na elk gebruik. Na gebruik, als u de sauna heeft schoongemaakt, laat u de deur openstaan ​​om de sauna volledig te laten luchten.

Leeg de houten emmer en plaats deze ondersteboven om te drogen, bij voorkeur buiten de sauna.

Zet de verwarming aan om er zeker van te zijn dat deze na gebruik in de sauna helemaal droog is.

REGELMATIG ONDERHOUD

Spoel de buitenkant van de sauna af. Maak je sauna schoon met zeep, verdunde witte azijn, zuiveringszout en een slang om hem uit te spoelen. Je wilt niets sterkers dan een zachte reiniger, dus sla de chemicaliën over. Zorg er ook voor dat de reiniger geschikt is voor houten oppervlakken in natte omstandigheden en volg de instructies. Maak een sauna nooit schoon als deze nog heet is, laat hem afkoelen.

Schuur de banken jaarlijks. Schuur uw banken minimaal één keer per jaar met fijn schuurpapier. Dit zal helpen om eventuele onzuiverheden die zich in de loop van het jaar hebben verzameld te verwijderen en het oppervlak weer glad te maken. Als u klaar bent, moet het hout “als nieuw” zijn in de kleur wit.

Schimmel opruimen. Als u schimmel opmerkt, moet deze onmiddellijk worden opgeruimd.

Dweil de vloer . Denk eraan om chemicaliën te vermijden en water en zeep te gebruiken.

Was de buitenkant van de sauna regelmatig met druk. Als uw sauna buiten een apart gebouw is, gebruik dan een hogedrukreiniger. Zo blijft je sauna schoon. Wees zeer voorzichtig om geen hogedrukreiniger binnenshuis te gebruiken. Het hout in de sauna is zachter en door druk kan het beschadigd raken.

Uitvoeren van algemeen onderhoud. Zoals elke kamer of elk gebouw, heeft uw sauna waarschijnlijk ook kleine dingen die werk nodig hebben. Zorg ervoor dat u de schroeven losdraait en de vlekken wegpoetst zodra ze verschijnen. Zo houdt u uw sauna in goede staat en voorkomt u dat u later meer werk moet doen. Als uw sauna een houten deur heeft, kan de luchtvochtigheid ervoor zorgen dat de deur opzwelt. Houd de scharnieren van de deur in de gaten om ervoor te zorgen dat deze goed opent en sluit.

SAUNABEHANDELING

BUITENSAUNAS

grenen hout

Dennenhout is een natuurlijk materiaal en verandert met de weersomstandigheden. Daarom is het aan te raden om direct na de montage van de sauna de buitenkant te behandelen met producten en impregnaties om het hout te beschermen en de levensduur te verlengen. Wij raden u absoluut aan om dit ook voor de deur en ramen te doen met een houtimpregneermiddel, binnen en buiten. Over het algemeen raden we aan om de beschermende verf te gebruiken die het hout zal beschermen tegen vocht en UV-stralen nadat het product is gemonteerd. Raadpleeg een specialist voor verf geschikt voor onbewerkt naaldhout en volg de instructies van de verffabrikant. De sauna zal u veel langer van dienst zijn nadat u de juiste verf heeft gebruikt.

Gebruik olie

Na verloop van tijd wordt hout aangetast door licht, zon en andere weersomstandigheden, dus de buitenkant van de sauna moet minstens twee keer per jaar geolied worden om zijn kleur te behouden. Lijnzaadolie is een van onze aanbevelingen voor buitendelen, omdat het natuurlijk is en een waterdichte laag vormt, het hout dikker maakt en de textuur naar voren brengt. Wij raden ten zeerste aan om de deur en ramen zowel binnen als buiten te behandelen met een houtimpregneermiddel, ter bescherming tegen verdraaien.

Thermo-hout

Alle houtproducten, zelfs het thermohout, moeten verplicht worden geïmpregneerd met het geschikte product om ze te beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. Semi-transparante olie-, was- of pigmentcoating beschermt thermohout tegen UV-blootstelling en behoudt zijn natuurlijke uitstraling. Meestal worden buiten of verf gebruikt, de olie bevat bruine pigmenten. Na het coaten maakt het thermohout het iets donkerder.

SAUNAKAMER

Het gebruik van verschillende saunahoutoliën voor bepaalde onderdelen houdt de kleur van het hout natuurlijk, vermindert vocht en absorptie en beschermt tegen vuil. Voordat u uw sauna gaat gebruiken, moet u beslissen of u uw sauna natuurlijk wilt houden of dat u conserveermiddelen in de sauna wilt gebruiken. Je kunt het ook alleen gebruiken voor bepaalde onderdelen, zoals banken, of voor het hele oppervlak binnenin. De olie behoudt de natuurlijke kleur van het hout, vermindert de vochtopname en beschermt tegen vuil.

Goed onderhoud van de sauna verlengt simpelweg de levensduur.

FORNUIS

Lees aandachtig de instructies van de fabrikant in de “Gebruikershandleiding” (meegeleverd met de kachel) over hoe u uw kachel correct installeert, gebruikt en onderhoudt. Lees hieronder enkele belangrijke informatie:

DE KACHEL KLAARMAKEN VOOR GEBRUIK

Voer de eerste verwarming van de kachel buiten uit. Het lichaam van de kachel is geverfd met een beschermende verf die tijdens deze eerste verwarming zal verdampen. Het lichaam van de kachel zal dan rook uitstoten. Wanneer de rook stopt, is de kachel klaar voor normaal gebruik. Verwijder verfresten handmatig, bijvoorbeeld met een staalborstel en een stofzuiger.

Installeer rookkanalen voor ventilatie. Ook geuren uit de rookgasafvoeren zullen verdampen. De buitenmantel van de kachel is geverfd met een hittebestendige verf die zijn definitieve verharding bereikt tijdens de eerste keer stoken. Vermijd het schrobben of reinigen van de geverfde oppervlakken van de kachel.

  Saunastenen mogen voor de eerste verwarming niet in de kachel worden geplaatst. Plaats de stenen pas in de kachel als de kachel volledig is afgekoeld.

  Kachel met waterreservoir: maak het waterreservoir voor gebruik grondig schoon. Vul het waterreservoir voor de eerste verwarming.

–  Gooi geen water op het kachel tijdens de eerste verwarming. Geverfde oppervlakken kunnen beschadigd raken.

VERBRANDINGSMATERIAAL

Droog hout is het beste materiaal om de kachel te verwarmen. Droog brandhout maakt een ratelend geluid wanneer het wordt samengevoegd met andere stukken. De vochtigheid van het hout heeft een grote invloed op de kwaliteit van de verbranding en op het rendement van de kachel. Je kunt het vuur aansteken met berkenschors of kranten. De thermische waarde van hout verschilt van houtsoort tot houtsoort. Zo hoef je bijvoorbeeld beukenhout 15% minder te verbranden dan berk om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen. Als u grote hoeveelheden hout verbrandt, dat een hoge thermische waarde heeft, wordt de levensduur van de kachel verkort!

Verbrand de volgende materialen niet in de kachel:

– Materialen met een hoge thermische waarde (zoals spaanplaat, kunststof, kolen, bakstenen, pellets)

– Geverfd of geïmpregneerd hout

– Afval (zoals PVC-plastic, textiel, leer, rubber, wegwerpluiers)

– Tuinafval (zoals gras, bladeren)

– Vloeibare brandstof

SAUNA STENEN

– De stenen moeten een diameter hebben van 10 tot 15 cm.

– Alleen geschikte stenen, bedoeld voor een specifiek doel, mogen als saunastenen worden gebruikt. Peridotiet, olivijn-doleriet en olivijn zijn geschikte steensoorten. In de natuur gevonden stenen kunnen schadelijke stoffen bevatten, zoals ijzerpyriet, en mogen daarom niet worden gebruikt.

– Was de stenen om stof te verwijderen voordat u ze in de kachel stapelt.

– Leg de grotere stenen onderaan en de kleinere bovenaan.

Belangrijke links: